Den nordiska modellen för biogas intresserar japaner

Det var en solig dag i september när tre herrar från det japanska företaget Mitsubishi Corporation klev in på Biogas Solutions Research Center vid Linköpings Universitet, tillsammans med Ulf Lundqvist från Westport. De hade rest långväga för att lära sig mer om Sveriges biogassystem och hur flytande biogas används som bränsle i lastbilar.

Professor Mats Eklund och docent Roozbeh Feiz hälsade dem varmt välkomna och under två intensiva dagar delade de generöst med sig av sina erfarenheter kring värdeskapandet i den nordiska modellen för biogaslösningar. Gästerna lyssnade nyfiket och ställde många frågor.

Tummen upp för LBG och den nordiska biogas modellen.

På onsdagen gjordes en rundtur i Linköping för att i praktiken se olika delar av biogassystemet. Höjdpunkten var besöket på Svensk Biogas anläggning där de fick se lastbilar tanka flytande biogas (LBG). De fick även träffa en förare som just levererade LBG till hela tankstationen.

När slutet kom för det två dagar långa besöket var gästerna imponerade. Biogassystemet i Linköping är verkligen en förebild för hållbarhet med global relevans, konstaterade de. Ulf Lundqvist från Westport, Michimasa Kono, Tomohiro Sanda och Kemmin Osada från Mitsubishi tackade för dagar fyllda med biogas när de packade ihop för hemfärd. Studiebesöket hade gett dem nya insikter att ta med sig hem till Japan.

Relaterat

Sök